Kundalinivarning del 1

1e

Denna sammanfattning är gjord av Elvor Ohlin och hämtad från hemsidan elvorochjanne.se.

http://elvorochjanne.se/

Kundalinivarning – del 1

Det här är första delen av mindre sammanfattningar, citat och egna tankar utifrån boken Kundalinivarning, skriven av Andrew Strom. Den finns på engelska men inte på svenska (än). Här kan även ni som inte läser engelska få inblick i innehållet. Mina egna tankar är markerade med lila text.
/Elvor Ohlin

Håller orena andar på att invadera kyrkan?

Andrew Strom från Nya Zeeland har nyligen gett ut boken Kundalini varning. Själv har han varit del i den karismatiska rörelsen i 25 år och involverad med den s k Profetrörelsen i 11 år. Det han känner till är alltså inte av studier på avstånd, utan genom att ha deltagit och sett utvecklingen med egna ögon. Mycket som har kommit in i den karismatiska rörelsen är bisarrt och obibliskt, särskilt de senaste 16 åren.

Andrew Strom var med i Profetrörelsen, samma del av den karismatiska rörelsen som Todd Bentley, Rick Joyner, Bob Jones, Paul Cain och Mike Bickle. Men 2004 hade allt gått så fullständigt snett att Andrew såg sig tvungen att lämna den. Varningar hade gått ut under åratal men istället blev allt bara värre.

Många kristna har läst böcker av Rick Joyner och har lurats att han är en profet. Vi blev uppmanade att köpa boken Finalkampen av en kristen för en del år sedan. Efter att ha läst några kapitel och ögnat igenom resten av boken, rev vi sönder den (för att inte riskera att någon skulle hitta den och läsa) och kastade den i soptunnan. Den är vidrig, bibelstridig och troligen inspirerad av demoner, för att tala klartext.  Här finns utdrag ur Finalkampen med samma reaktion som vi hade >> . Här är en video med Rick Joyner på Morningstar med bisarra manifestationer som är vanliga i de här sammanhangen. >>

Den första bilden Andrew Strom ger i Kundalinivarning är två män på en plattform på ett stor kristet Event. Männen verkar inte bara druckna utan påtända, bokstavligt ”stenade”. En av männen ser ut att röka något som liknar en marijuanacigarett. Men det är i själva verket en liten ”Jesusdocka”. De uppmanar publiken att ”bli druckna i anden” på samma sätt som de…

De två männen är John Crowder och Ben Dunn. Dessa två har under senare år delat plattform med många kända karismatiska ledare. Crowder har skrivit boken The new Mystics som är populär bland dem som räknar sig till ”Förnyelsefloden”/River (den karismatiska rörelsen). Crowder är en stor beundrare av Todd Bentley. Dunn har inbjudits att undervisa i Bill Johnsons kyrka i Kalifornien. Den som läser på Crowders hemsida ser att inte ens en hinduisk guru skulle förneka att det är New age.

Det finns åtskilliga video på You Tube med Crowder. Här är exempel >> . Man frågar sig hur det kan gå så här långt?

Profetrörelsen är en gren av den karismatiska rörelsen, som tror på moderna apostlar och profeter. Men istället för att föra församlingen tillbaka till omvändelse och helighet, renhet och kraft som den tidiga församlingen i Apostlagärningarna, leder de människor vilse. Det handlar om en rörelse som tar betalt för att tyda drömmar, lär ut hur man visualiserar sig in i ”tredje himlen” och som erbjuder bokningar för en halvtimmes samtal med en profet, för en rejäl kostnad. Det är en rörelse som fokuserar på manifestationer, portaler och mystiska besök. Det är mer New Age än kristet. Det är snarare demoniskt.

Var började Floden/The River?

Det många inte har förstått är att ”Torontovälsignelsen”, Todd Bentley, John Crowder och Profetrörelsen och ”Sloshfest” hör samman. Det hela började med framgångspredikanten från Sydafrika, Rodney Howard-Browne. Han kallade sig ”helige andes bartender” och uppmanade sin publik att ”hälla upp i baren och dricka”.

Snart blev ”Torontovälsignelsen” eller ”skrattväckelsen” stora nyheter världen över och det visade sig att det i själva verket var ” Rodney Howard-Browne-smörjelsen” det handlade om. Det var 1994 som pastor Randy Clark hade tagit in detta i Toronto Airport Vineyard church. Huvudledaren i Toronto, John Arnott, hade stora möten med Howard Browne.

Man vill egentligen inte uppmana någon att se dessa avskyvärda beteenden som både hädar, förlöjligar och förnedrar Guds namn. Men det kanske är nödvändigt för att förstå hur obibliskt och ogudaktigt det är och ta varning! John Crowder, Ben Dunn och David Vaughan kallar sig nya mystiker.

”Sloshfests” kallas deras partyn där man istället för att använda alkohol och droger, blir berusade och påtända på ”Gud” och ”dricker God-ka istället för vodka”, som man säger. Det handlar om en falsk och demonisk andlighet. Det började med små till synes ganska oskyldiga steg men här är man idag. Troligen kommer man att gå ännu längre i villfarelsen. Här >> & >> .

Andrew Strom: ”Första gången som jag kan minnas att jag såg Howard-Browne var på video i min hemstad i Auckland, Nya Zeeland. Året var antingen 1993 eller 1994, och vid den tiden var jag redaktör för en liten profetisk tidskrift på NZ. Men det jag såg på videon fick mig att må illa. De kallade det en väckelse som Howard-Browne ledde i Florida, men jag blev så skakad över vad jag såg, att jag sa till kvinnan att hon fick inte föra in sådant farligt material till Kristi kropp på NZ. Jag började inse att om det skulle bli en invasion av sådant, då måste jag tala emot det öppet – en tanke som bokstavligen fyllde mig med bävan. Lite förstod jag då vart allt det här skulle leda.”

Invasionen och uteslutning

”Toronto” invaderade pingst-karismatiska kyrkor i Storbritannien (Europa), Australien och Nya Zeeland, mer än i USA, där det finns många många konservativa evangeliska kristna. Till NZ kom nu de stora Toronto-ledarna, Rodney Howard-Browne och John Arnott, och hade stora möten. Så även den mindre kända Jill Austin från Kansas City. När Andrew Strom en gång besökte ett möte med Jill Austin, flög människor många meter upp i luften (en del landade på barn). Människor gjorde onormala rörelser och uttryckte spöklika, klagande ljud. Det var som en spökfilm.

Möte efter möte hölls, i veckor, där man sökta främmande manifestationer och upplevelser. Hela kyrkor fylldes av hyena-liknande skratt, berusade beteenden, ryckningar, skällande som hundar, rytande och andra djurläten. Alla låg på golvet och man insöp (soaking) den nya ”smörjelsen”. Andrew Strom säger att det gick så långt att han inte tillät någon alls att lägga händerna på honom (för att inte besmittas).

Mycket av spridningen berodde på grupptryck. De ”stora” ledarna var inne i det, så varför inte hänga på.. Art Katz var en av dom få som varnade. Derek Prince gjorde en video där han gick emot djur-manifestationerna och Clifford Hill från Storbritannien gav skarpa varningar. Visserligen gick Hank Hanegraaff och John MacArthur emot alltihop. Men de ansågs som anti-karismatiska och ingen lyssnade på dem i den karismatiska fållan.

1995 blev Toronto Airport Vineyard church uteslutna ur den internationella Vineyard –rörelsen efter många varningar från John Wimber.

I vår grupp av bedjare vid den här tiden, varnade Gud från något som skulle komma från Kanada. Därför var vi till viss mån förberedda när ”Toronto” invaderade en av kyrkorna i stan. Många åkte till Toronto för att få del av ”smörjelsen” och manifestationer, spådomar och skratt följde. Det gjordes försök att föra in det i vår församling. Men Gud hörde våra böner och mötet blev en löjlig flopp med vittnesbörd om att ”det handlar inte om manifestationer”, samtidigt som det inte talades om annat än just – manifestationer. Inget gensvar följde på den kvällen, vilket vi tackade Gud för.

Jes 29:9 Häpna och förundras, stirra er blinda, ja, var blinda. De är druckna, men inte av vin, de raglar, men inte av starka drycker. 10 Ty HERREN har utgjutit över er en ande med djup sömn och tillslutit era ögon. Han har höljt mörker över profeterna och över siarna, era ledare.

1Tess 5:5 Ni är alla ljusets barn och dagens barn. Vi tillhör inte natten eller mörkret. 6 Låt oss därför inte sova som de andra utan hålla oss vakna och nyktra.

Berusning och dryckenskap andligt sett, står alltid för falsk andlighet och avfall i Bibeln (Skökan, Babylon). Den helige Ande står alltid för nykterhet och vaksamhet. Guds rike består i rättfärdighet, frid och glädje i den helige Ande. Den är grundad i nåden och sanning i Jesus, Guds Son. Läs gärna bibelstudiet De två skördarna >>

En sann väckelse för alltid Guds folk till förkrosselse och ödmjukhet, omvändelse och rening. Det för Guds folk ned på knä. Det här var något helt annat och obibliskt.

Tillrättavisning

Andrew Strom diskuterade under lång tid, frågan om tillrättavisning offentligt och om att namnge personer. Många vill framhäva Matt 18 i alla situationer. Men genom hela NT kan vi se att Jesus tillrättavisade alltid öppet, när det gällde sådant som påverkade Kristi kropp, församlingen. Det är av omsorg om hjorden och falska profeter eller ulvar i fårakläder behandlades aldrig väl, utan avslöjades. Paulus både talade klarspråk, avslöjade och namngav.

Äldste uppmanas att korrigera strängt och tillrättavisa öppet för synd (Tit 1:13, 1 Tim 5:20), med saktmod (2 Tim 2:24-26). Paulus tillrättavisade Petrus offentligt för hyckleri (Gal 2), Jesus tillrättavisade Petrus öppet och Jesus rensade templet med kraft. Paulus namngav ett antal falska ledare när de var en fara för församlingen. Vi har en skyldighet att avslöja (Ef 5:11).

Kundalini

Redan från början reagerade många på likheterna med den världsvida hinduismen/New age´s manifestationer och Kundalini, som hinduistiska gurus arbetar under. Inga sådana manifestationer nämns i Bibeln. Istället uppmanas till nykterhet! Indiska gurus kan överföra kraft (impartation) bara genom att nudda människor på pannan. De börjar skratta eller gråta okontrollerat. Vanliga Kundalini -manifestationer är rytande, okontrollerat skratt, gråt, hundskall, skakningar och djurläten. En del upplever tillfällig glädje, frid och kärlek medan andra upplever ångest och fruktan. Det enda som krävs av mottagaren är att överlåta sig och öppna för den kraft som verkar genom gurun. Är det en tillfällighet att det förekommmer exakt likadana (obibliska) manifestationer i Torontoväckelsen?

Dessa manifestationer kallas Kundalini –uppvaknande (eller Shakti). Även helande och mirakler förekommer. Man sträcker sig alltså efter en kosmisk kraft som är demonisk och verklig. En populär Kundalini–typ i Kina är Qigong.

I hinduismen beskrivs Kundalini som en ormkraft, placerad i ryggraden. Man säger att kundalini-uppvaknande är när det tredje ögat chakras (i pannan) öppnas. Enligt f d New age:are Peter Bell kan kraften få dig att tro att det är du själv, när det i stället är en främmande ande som intagit dig. Alla dessa spöklika manifestationer har synts i kyrkor utöver världen och det har vällt in genom den karismatiska rörelsen sedan 1994. En hinduisk guru skulle utan tvekan kalla dessa manifestationer för Kundalini –uppvaknande. Samma manifestationer är också kända hos den ockulte helaren Franz Mesmer, grundare till Mesmerism, den moderna hypnotismen.

Det finns åtskilliga vittnesbörd från kristna f d New age-are som kände igen samma ande och manifestationer i Torontorörelsen som i New age. Även praktiserande New age:are besökte möten i ”Torontoanda” och stortrivdes med att kyrkorna äntligen ”insett den rätta andligheten”.

En av våra vänner hade en dröm om den pastor som tagit in ”Torontovälsignelsen” i en kyrka, som nämndes tidigare. I drömmen gick denne pastor, följd av en skara människor, utklädd som clown och han lekte med en stor orm. Hon försökte varna honom för den hemska och farliga ormen men han bara skrattade och sa att den var ofarlig. (Vid den här tiden, 1994, hade ingen av oss en aning om vad ”kundalini” var för något).

2Tess 2:3  Låt ingen bedra er på något sätt. Ty först måste avfallet komma och laglöshetens människa, fördärvets son, öppet träda fram,
2Tess 2:9  Den laglöses ankomst är ett verk av Satan och sker med stor kraft, med lögnens alla tecken och under 10  och med all slags orättfärdighet som bedrar dem som går förlorade, eftersom de inte tog emot sanningen och älskade den, så att de kunde bli frälsta. 11  Därför sänder Gud en kraftig villfarelse över dem så att de tror på lögnen 12  och blir dömda, alla dessa som inte har trott på sanningen utan njutit av orättfärdigheten.

Avfallet förbereder för antikrists framträdande. Målet är att kyrkan ska förlora sin urskiljning och i toleransens namn acceptera obibliska manifestationer och metoder, mystik och främmande andlighet. Om ekumeniken inte är grundad i sanningen, är det en falsk enhet som öppnar för villfarelse, där beröringspunkter alltid går att finna. Om inte annat förenar, så är vi ju alla människor. Med sådant tänkesätt öppnas för enhet mellan allt och alla. Varför hindrar inte Gud allt detta, undrar många. Vi har svaret i Guds ord. Han prövar våra hjärtan genom att tillåta falska profeter att stiga fram.

Orsaken till kompromiss finns alltid i våra hjärtan. Om inte Jesus är Herre, och våra liv är överlåtna till honom, drivs och lockas vi av begär. Om det är begär efter makt, framgång, upplevelser, pengar och välstånd eller något annat, så finns det ”bete” som kastas ut från de falska profeterna. Om vi sväljer betet fastnar vi och dras viljelöst med. Det är inte utan orsak som många följer och stöder framgångspastorerna. Efterföljarna vill bli som ledarna.

Men det finns också de som lurats med och egentligen vill följa Jesus. Istället för att lära sig att följa Jesus och pröva allt, har de blivit lärda att de sätter sig upp mot Gud om de går emot ledarna. Sådana ledare har själva tagit Jesu plats i församlingen och är att jämföras med antikrist. Därför har Gud lovat i Jeremia kapitel 23 att Herden, Jesus, ska själv rädda sina får från de falska herdarna.

5 Mos 13:1  Om en profet eller en som har drömsyner träder fram hos dig och han ger dig något tecken eller under, 2  och sedan detta tecken eller under som han talat med dig om inträffar och han då säger: ”Låt oss följa andra gudar, gudar som du inte känner, och låt oss tjäna dem”, 3  då skall du inte lyssna på den profetens ord eller på den som har drömsyner, ty HERREN, er Gud, prövar er för att finna om ni älskar HERREN, er Gud, av hela ert hjärta och hela er själ.

Språket lurar kristna

Det som lurar många kristna är att dessa falska apostlar och profeter kan det kristna språket. Men det betyder inte att anden är från Gud!

Torontos ”gud” kan beskrivas som någon som vill vidröra och ge kroppsliga sensationer på sitt folk, som älskar att ha party för att mjuka upp dem så att de kastar all återhållsamhet och gör dåraktiga saker som de aldrig skulle göra normalt. Detta kan vem som helst uppleva som inte är troende.  En del av dessa ”vidröranden” kan verka hemska för utomstående iakttagare (liknande sinnessjukdom eller drogpåverkan etc.) men, kom igen, lämna sinnet, slappna av och ta del i allt! Vem bryr sig om det verkar demoniskt (djurläten, hysteriska skratt, bisarra skaningar…) så länge det känns bra…en tomte-gud som passar perfekt för den ytliga, vällustälskande tidsålder, i vilken vi lever. (Detta är inte Bibelns Gud).

Efter ´Toronto´:
Vineyard-pastor Paul Gowdy gjorde en summering några år efter att man släppte in ”Torontoväckelsen”:

”Efter att ha varit med tre år i ”Toronto-väckelsen” och i ”Soaking” blev vår Vinyard -församling utanför Toronto nästan självutplånad. Vi åt upp varandra med förtal, sekterism, splittringar, kritik m.m. Vi verkade mitt i Toronto Airport Christian Fellowship och levde nästan där. Men vad hade hänt med oss? Vi hade blivit de mest köttsliga, omogna, bedragna kristna som ni kan tänka er. Jag sade då till en pastor i Scarborough Vineyard Church, att sen den här ”Toronto-väckelsen” kom så har hela församlingen smulats sönder i bitar – och han höll med. Min upplevelse var att de nådegåvor som nämns i 1 Kor 12 var mycket vanligare i församlingen före januari 1994 (året när Torornto-väckelsen startade) när den påstådda andeutgjutelsen kom. Under åren 1992-93 när vi bad för människor upplevde vi äkta profetia och befrielse och mycket nåd från Herren. Efter Toronto-väckelsen startade så förändrades allt det äkta till: ”Mer Herre, ge MIG MER Herre” och en massa rop på ”Eld” och konstiga skakningar och uttrycken ”ooh, ooh, OOH, WOOOAAH” i bönerna”.

Den sammanfattningen visar att frukten inte var god utan dålig. Jesus sa att vi ska känna igen de falska profeterna på deras frukt. Den syns inte alltid direkt men visar sig förr eller senare. Många som deltog i manifestationerna tycks ändå inte inse att det här inte är från Gud. Istället skyller man på församlingen, motståndet eller andra omständigheter som orsak att framgången uteblev.

Att man möter motstånd tas ibland som ett tecken på att det är från Gud. Det är sant att Guds verk alltid möter motstånd eftersom fienden vill hindra det som den helige Ande gör. Men motståndet i sig är inget tecken på att det är rätt. Dessa falska profeter är inte ”förföljda” och lider inte motstånd därför att de går Guds väg. De lider för sina synder, eftersom de förleder Guds folk och Gud reser upp sina sändebud för att varna dem.

Kung Ahab ansåg sig vara illa behandlad av Guds profet Mika, därför att Mika ”aldrig profeterade lycka, utan bara olycka” (1 Kon 22:18). De falska ”framgångsprofeterna” lovade däremot kungen framgång i sin ondska. Det är ett exempel på att motsåndet var från Herren, därför att ledaren var på fel väg.

1Petr 3:17 Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.

Ur en artikel av Andrew Strom: ”För mig verkar det utan tvekan vara en främmande ande, som är lössläppt i många kyrkor senda en längre tid. Bara för att ”Toronto-manifestationerna” är omgärdad av kristen terminologi betyder det inte att det är från Gud. Faktum är att inga sådana manifestationer finns i Bibeln, däremot rakt igenom hela New age-rörelsen. Självklart skulle väl bara den ”flugan” ensam ha fått varningsklockor att ringa?”

Ett av många vittnesbörd: ”Jag har ett färskt vittnesbörd om befrielse som kanske kan vara till hjälp för någon. 2003 var jag med på ett ”Toronto -inspirerat” möte. Jag var ungdomsledare för en kristen organisation vid den tiden. Jag fick en del andliga upplevelser i den här Toronto-kyrkan. Något överfördes till mig då.

Hur vet jag det? Gud hade börjat verka i ungdomarnas liv där jag tjänade, vid den här tiden. Efter Toronto-mötet när jag nu delade med mig, började andliga fenomen visa sig. Skratt bröt ut, några kände sig berusade, några föll till golvet när jag bad. Jag förstod det inte då fast en del gjorde mig fundersam. Men jag ville inte släcka det, om det var från Gud. En sak som störde mig var att en av dem som ”kände sig berusad” i flera dagar, var inte ens frälst.

I vilket fall hade jag alltid en kärlek till Guds ord, sund lära och sanningen. En del av Toronto-grejerna stämde aldrig för mig. Jag förstod att det var en del New age -influenser. Jag gav efter för manifestationerna ändå och har skrattat, skakat, ryckt och ”whooooaaahhhat” med de värsta av dem. Sedan dess var jag en försvarare av ”Toronto”…

Efter att ha fått handpåläggning av många ”Toronto-människor”, började jag undra över impartation (överföring) och vad det var jag hade tagit emot. En dag när jag var ute på stan fick jag se några amerikanska indianer som gjorde sin naturdans på gatorna. Jag stannade och lyssnade, och när jag lyssnade kände jag hur det började röra sig i magen. Rörelsen jag kände var väldigt lik den jag brukade känna vid ”bön -och lovsångsmöten”. Jag tänkte för mig själv: varför blir min ande berörd (på ett njutbart sätt) av denna hedniska musik? I den stunden började jag undra vad det var för andar jag hade öppnat mig för.

I vilket fall, dessa ”new-mystic”-mötena (ny mysticism) som jag var med på förra veckan (jag visste inte att det var det som det handlade om) fick mig att fortfarande känna att något inte stod rätt till. Även om mina ögon hade öppnats för villfarelsen, kände jag fortfarande att det fanns en andlig lockelse. Jag säger så eftersom min ande fortfarande gensvarade på det som hände i mötena även om det var uppenbart kaotiskt. Även när jag lovsjöng och tillbad kom några upp och bad för mig och återigen kände jag att det här inte var bra.

Dagarna som följde efter det här mötet var ganska hemska känslomässigt. Jag kände mig dränerad, nere och deprimerad. Då kom jag ihåg att jag ofta hade känt så när jag gick ut från Torontomöten. På den tiden hade jag tolkat det som att Gud förde dessa negativa saker till ytan för att ta itu med det. När det nu började hända igen började jag tvivla på att det var så. Jag upplevde också att det var svårt att be och läsa Ordet.

I vilket fall, till sängs en kväll några dagar senare kände min fru att hon skulle be för mig. När hon la händerna på min mage och bad såg hon ”något litet svart”. Hon la märke till att det lilla svarta hölls hårt fast med en knytnäve. När hon bad försvann det. Men hon talade inte om det förrän nästa morgon. Efter att hon bett kände jag mig mycket bättre, somnade och vaknade nästa morgon mycket lättare till mods. Jag tolkar det så här: genom att öppna mig för villfarelsen hade fienden fått ingång.

De senaste mötena fick mig att se sanningen om villfarelsen angående den ande som verkade, öppnades mina ögon men det fanns fortfarande en bindning inuti (som troligen hade med överföring att göra)…”

En respons på vittnesbördet ovan: ”´Väckelse-eld´- jag fann ditt inlägg mycket intressant. Särskilt när det gäller den respons som du kände inom dig till saker som du visste inte var från Gud (indianmusiken), och hur likt det var som gensvar till ”gud” i mötena. Jag har haft samma upplevelser och det har verkligen oroat mig. Även när jag såg klipp om Kundalini, kände jag hur jag började gensvara och vrida, rycka och skaka och jag stängde av för det fick mig att ”flippa ut”. Jag har aldrig varit i Toronto eller haft direkt kontakt med någon som varit där – men jag har sett det på God TV och jag har lagt händerna på Tv-apparaten och tagit emot och trott att allt var från Gud…”

Befrielse
För att bli fri från dessa orena villoandar är det nödvändigt att bekänna sitt deltagande som synd och ta avstånd ifrån det. Den som inte gör upp med och bekänner beblandning med orena andar, riskerar att dras med i nästa ockulta ”väckelse”/rörelse. Troligen är det därför vi ser att nyandligheten väller fram och får fäste genom zenmeditation /djupmeditation, mystik, oneness, yoga (och liknande övningar), magi (t ex eukaristen) mm.

1Joh 1:9 Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet.

Andrew Strom skriver att för den som har fått handpåläggning eller varit med i ”soaking prayer” i någon av dessa organisationer/Ministries, är det mycket viktigt att avsäga sig och befalla ut dessa Kundalini-andar och vilken annan ”smörjelse” som man har mottagit i dessa sammanhang. Omvändelse och ånger i hjärtat, inte bara med munnen, är nödvändig. Då skall det onda lämna i Jesu Kristi namn (2 Kor 10:4).

Guds heliga karaktär

Mycket av denna typ av villfarelse kommer av en felaktig förståelse om VEM GUD ÄR och hans karaktär. Gud är helig. Han är ingen ”party-gud” eller ”välsignelse-gulle-pappa”. Vi måste ha detta klart för oss för att inte öppna upp för villfarelser i den denna yttersta tid.

Det finns alltså en koppling mellan Rodney Howard-Browne, Torontorörelsen, Profetrörelsen, Lakeland och Todd Bentley och John Crowder etc. Det är samma s k ”smörjelse”, exakt samma ande (kundalini).

Brownsville Pensacola

Åren 1996-97 bombarderades Andrew Strom av arga mail från kristna ledare runt om i världen, som försökte få honom att backa med sina varningar. Det blev ännu värre när den första artikeln om Brownsville Pensacola kom ut. Det är viktigt att notera att Toronto var en smittsam ”smörjelse”. Den spreds överallt, framför allt genom handpåläggning (överföring).

”Brownsville-väckelsen” som bröt ut 1995 var mer av en gåta, en blandning mellan gott och ont. Dess centrum var i en Assembly of God -kyrka. Till skillnad från Toronto predikades omvändelsebudskap i Pensacola. Men Toronto-anden hade stort utrymme redan från början och de försökte inte ens dölja det. John Kilpatrick beskrev manifestationerna i Brownsville. Det var egentligen samma manifestationer som pågick där som i Toronto. Inte att förvånas över, eftersom huvudtalaren Steve Hill besökte den stora ”Toronto-kyrkan” Holy Trinity Brompton i London, strax innan Brownsville.

Problemet med denna ”smörjelse” man sägs överföra (impartation), som leder till den ”andliga berusningen” och den andliga dårskapen är att det är samma ande som belastar människor med kundalini. Skakningar, ryckningar, hysteriskt skratt och ”orm”sensationer, kommer alltihop från samma källa. Faktum är att denna ande har förstört så mycket i Kristi kropp de senaste 16 åren att det är svårt att överblicka. Kanske har det ställt till med mer kaos än någonsin i historien. Man kan nästan tro att det är domen – som börjar i Guds hus.

1Petr 4:17 Ty tiden är inne för domen, och den börjar med Guds hus. Men om den börjar med oss, vad skall då slutet bli för dem som inte lyder Guds evangelium?

Det är mycket allvarligt när människor blir frälsta men sedan leds vilse. Vi såg en video från Pensacola med dopförrättningar. Det verkade äkta och flera som döptes hade starka vittnesbörd om omvändelse och förvandling när de bekände sina synder och upplevde Jesus till frälsning. De hade lyssnat och tagit emot omvändelsebudskapet. Men hur gick det sedan?

Vad ska man säga? Lite surdeg syrar hela degen… Man riskerar att leda de nyfrälsta vilse in i en förrädisk nyandlighet. Det fanns anledning att ta avstånd från det som påstods vara en väckelse i Pensacola, eftersom blandningen var stor med orena andar och sjuka, obibliska manifestationer. En trosrörelsepredikant sa till oss att ”det är sista tåget som går. Om vi inte är med nu, är det för sent. Då hamnar vi utanför Guds verk”. Eftersom vi kände till kopplingen till Toronto, ”hoppade vi inte på tåget”. Det ångrar vi inte.

/Elvor Ohlin

Direktlänk till sammanfattningen:

http://elvorochjanne.se/kundalinivarning-del-1/